fbpx
Subscribe

AKTIVNOSTI SPORTSKE ZAJEDNICE I KLUBOVA GRADA ROVINJA-ROVIGNO

TRANSPARENTNOST
Održana panel rasprava s eminentnim sportašima i trenerima

U Domu kulture sinoć je održana panel rasprava u kojoj su vrsni sportaši i treneri pokušali odgovoriti na pitanje je li bolje da talentirani sportaši ostanu u matičnoj sredini ili otiđu u veće gradove, odnosno klubove?

Svoje su iskustvo podijelili Matea Peteh Bjelančević, Hrvoje Horvat, Fausto Budicin, Boris Mišković i Draško Prodanović.

Nekadašnja hrvatska reprezentativka u plivanju Matea je svoju plivačku karijeru započela u plivačkom klubu “Delfin” u Rovinju, nakon čega odlazi u veću sredinu, Rijeku i njezin Plivački klub “Primorje”, a zatim na školovanje odlazi u Ameriku gdje ostaje pet godina. Danas je trenerica svog matičnog kluba.

Bivši nogometaš Fausto svoje je prve korake učinio u matičnom nogometnom klubu prije negoli je otišao put Istre, a danas iza sebe ima bogato iskustvo kao nogometni trener.

Pred istim se izazovom pronašao i Hrvoje Horvat, današnji izbornik Hrvatske rukometne reprezentacije, koji je nakon 18. godine odlučio iz rodnog Bjelovara otići u Zagreb, gdje je paralelno upisao fakultet.

Draško, rodom iz Sarajeva, iza sebe ima impresivnu košarkašku karijeru kao trener, između ostalog i izbornik bosansko-hercegovačke reprezentacije. U svoje 42 godine bavljenja ovim poslom, također je često odabrao „otići“ – trenirao je ekipe u Francuskoj, Maroku, Njemačkoj i mnogim drugim zemljama.

Rovinjac Boris, peterostruki svjetski prvak u kickboxingu, ujedno trener rovinjskog kickboxing i boxing kluba, za razliku od kolega panelista odabrao je ostati u svojoj rodnoj sredini.

„Imao sam ponude iz Zagreba s odličnim uvjetima i dobrom plaćom, ali odlučio sam ostati ovdje jer mi je bitna obitelj koja me sve vrijeme gurala naprijed kada nisam imao volje ili je pala disciplina“, objašnjava svoju odluku Mišković.

Tako je odlučio u vrijeme kada uvjeti za ovaj sport nisu bili dostatni, dok je danas situacija drugačija, pa tako današnjim natjecateljima, govori, mogu pružiti mogućnost napretka.

Odlazak mladih sportaša u veće klubove Prodanović smatra „nehumanim“ jer se tako rano, objašnjava, i ne može još prepoznati pravi talent, a sjedeći na klupi u većim klubovima gube dragocjeno vrijeme.

„Za uspješnu karijeru u sportu važan je preduvjet da se sportaš izgradi kao osoba, da ima svoje principe i vrijednosti. Utjecaj na današnje sportaše različit je nego što je to bio prije petnaestak godina, a ako na to nisu spremni kao osobe, bolje je da niti ne mijenjaju sredinu“, zaključio je Fausto Budicin, a s istim se složio i Hrvoje Horvat.

Uvjeti koje grad pruža, zaključili su svi panelisti, igraju veliku ulogu u odlasku, odnosno ostanku u rodnoj sredini. Upravo će se tako dovršetkom izgradnje zimskog bazena u krugu rovinjske Bolnice podići standard za plivanje i vaterpolo.

„Očekujemo veći odaziv djece jer ima puno onih koji nam dođu ljeti, ali ne možemo ih primiti na trening i tijekom zimskih mjeseci jer smo limitirani vremenom s obzirom na to da koristimo hotelski bazen“, najavila je trenerica „Delfina“ Matea.

Nakon sat vremena zanimljive rasprave, Roberto Krevatin iz Sportske zajednice Grada Rovinja-Rovigno panelistima se zahvalio uručivši im prigodne poklone.