fbpx
Subscribe

AKTIVNOSTI SPORTSKE ZAJEDNICE I KLUBOVA GRADA ROVINJA-ROVIGNO

TRANSPARENTNOST
Uvedena transparentnost trošenja novca u lokalnom sportu

Potpunu transparentnost trošenja novca iz proračuna u lokalnom sportu uveo grad Rovinj, predstavio je javnosti naš gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga zajedno s tajnikom Sportske zajednice grada Rovinja, Robertom Krevatinom. Tako će od idućeg tjedna svaki zainteresirani građanin Rovinja moći u bilo kojem trenutku vidjeti koliki je iznos namijenjen kojem sportskom klubu u gradu, te koliko su od tog iznosa oni opravdali i za koju stavku.


Ovime kao i grad prijatelj djece želimo pokazati da su nam oni na prvom mjestu jer većina sredstava se upravo isplaćuje za one najmlađe. Voljeli bi da većina njih postanu vrhunski sportaši i promoviraju naš grad, ali primarno je ipak da ipak da imaju kvalitetne trenere i mogućnost da se bavljenje sportom grade kao zdravi ljudi. Nadam se da će nas primjer slijediti i drugi gradovi, ne samo u Istri, već i u Hrvatskoj", kazao je naš gradonačelnik Marko Paliaga.


Glavni tajnik Sportske zajednice grada Rovinja podsjetio je kako su prije dvije godine oni uveli potpunu digitalizaciju pravdanja namjenskog trošenja javnog novca, a da je ovo samo idući, logični korak u jačanju njihove sportske zajednice. "Nažalost, Covid 19 je usporio naše planove, sport je bio zbog mogućnosti širenja virusa malo i u drugom planu, i mi smo tu imali mali zastoj.

Od naše namjere ipak nikada nismo odustali jer, ne samo da kroz digitalno pravdanje olakšavamo rad sportskih klubova s obzirom na to da sve ono što su do sada nosili u silnim fasciklima i registratorima sada mogu poslati kroz dva, tri klika, sada potpuno jasno pokazujemo na što se troši javni novac u sportu i da on ne ide u neki bunar, već u našu mladost.

Isto tako kroz ovaj sustav građani po prvi puta mogu vidjeti koliko ima sportaša u našem gradu i u kojem sportu jer se kroz njega izdaju i članarine. Ovime ispunjavamo naš glavni cilj postojanja, dajemo važnu podršku našim klubovima i olakšavamo im rad", kazao je Krevatin.


SOM je u potpunosti hrvatski proizvod


Sustav SOM sport u potpunosti je hrvatski inovativni proizvod koji je nastao u podršku EU fondova, a involviran je u više od 30 gradova, županija i općina diljem Hrvatske. Lorenzo Gašparić, direktor tvrtke Fortis Labor koja je stvorila ovaj program kazao je kako njihov SOM sportu olakšava komunikaciju između gradova, lokalnih sportskih zajednica i klubova. "U svakom trenutku svi nadležni znaju koliko je novaca isplaćeno klubovima, koliko je namijenjeno, koliko je opravdano i na što.


Ovom nadogradnjom to će znati i svi građani Rovinja.
Praćenja sportskih financija od idućeg tjedna bit će moguće na web adresi: https://rovinj-rovigno.som-transparentno.com/.


Izvor: ISTRAIN