fbpx
Subscribe

AKTIVNOSTI SPORTSKE ZAJEDNICE I KLUBOVA GRADA ROVINJA-ROVIGNO

TRANSPARENTNOST
Za inicijativu “Promijenimo lice muškog zdravlja” hodalo i bicikliralo oko 150 građana
Oko 150 građana okupilo se jutros na rovinjskom glavnom trgu, a sve kako bi, neki pješačenjem, a neki bicikliranjem, podržali inicijativu „Promijenimo lice muškog zdravlja“ Udruge Martišnjak z muštaci.
Iza ove sportsko rekreativne manifestacije zapravo stoji jedan cilj, a to je, prema riječima dr. med. Predraga Mamontova, predsjednika ove Udruge, „potaknuti muškarce da barem jednom godišnje idu na pregled kod urologa“.

Udruga Martišnjak z muštaci prva je takva udruga u Hrvatskoj, a nastala je na tragu globalne javnozdravstvene inicijative „Movember“. Osim što potiče muškarce da redovito obavljaju pregled, poručuje i kako bi trebali usvojiti zdravije životne navike, ali i kako bi trebali progovoriti o svojim zdravstvenim problemima s bližnjima.

Naime, Mamontov ističe kako mnogi muškarci ne vole govoriti o tome, pa se tako javljaju za pomoć tek u kasnijoj fazi, kada je bolest uznapredovala, što je često prekasno. Njegova je poruka muškarcima da jedan dan u godini posvete svome zdravlju.
Mamontov je, uz predsjednika Gradskog vijeća Grada Rovinja-Rovigno, Emila Nimčevića i Teu Batel iz predsjedništva Udruge Martišnjak z muštacima, pozdravio sve sudionike prije negoli su krenuli, a dodajmo kako su članovi Udruge na startnoj liniji dijelili vodu, kao i raznovrsno voće. Biciklisti su se zatim uputili na dvanaest kilometara dugu stazu po “Štriki Ferati”, vođeni Emilom Petehom, dok su pješaci krenuli na stazu dugu otprilike sedam kilometara do rovinjske bolnice “dr. Martin Horvat”, vođeni rovinjskim sportašem, trenerom, profesorom i rekreativcem Aldom Kreljom i predsjednicom Planinarskog društva „Montero“ Rovinj, Radojkom Bajin.

Njima su se pridružili i članovi Udruge slijepih Grada Pule, koje je do cilja vodio Predrag Mamontov. Nakon pauze kod kule rovinjske bolnice, pješaci su se vratili na zajedničko odredište – beach bar “Come back”. Na velikoj livadi Porton Biondija ostali su odmarati i uživati u finom ručku kojega su spremili učenici i učenice rovinjske Strukovne škole „Eugena Kumičića“, kao i u dobroj glazbi za koju su bili zaslužni Dj SoChic & Sugar.